Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Möjligheter efter MATIX

Här får du möta några av MATIX alumner och ta del av deras erfarenheter från MATIX-året samt höra vad de har hittat på efteråt.

Victoria Tennevall, MATIX 15-16

1. Var jobbar du idag och vilken tjänst har du?
- Idag jobbar jag som Account Manager på Gartners huvudkontor för Europa i London. För att beskriva Gartner i enkla termer är Gartner världens ledande företag inom IT research och advisory.

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år?
- Under mitt MATIX-år fokuserade jag främst på interna strategi-intiativ för organisationen som helhet.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?
- För att passa på MATIX tror jag det är viktigt att man har ett personligt driv och att man vill komma någonstans. Att vara på ett företag två dagar i veckan är en unik möjlighet att lära sig otroligt mycket. Det handlar bara om ditt eget driv och engagemang samt din förmåga att anta nya utmaningar.

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?
- Det jag tar med mig främst från mitt MATIX-år och det som kommit visa sig vara viktigt i mitt nuvarande jobb är: 
- Time management: Var effektiv i det du gör. Gör en tidsplan. Stäm av. Detta är något som kommer vara otroligt viktigt när man väl kommer ut i arbetslivet. Ju snabbare man börjar arbeta med sitt time management desto bättre och det viktigaste är att man kan alltid bli bättre på det.
- Mindset: Tänk positivt
- Planera: Planera ditt år, bygg upp en strategi, vad är det du vill uppnå? Vad är dina personliga mål? Vart och vilket jobb vill du ha efter dess nio månaderna? "What is your sense of purpose"? Detta råder jag er verkligen att tänka igenom. Jag garanterar att det kommer bli lättare att gå igenom året om ni redan nu börjar fundera på det, plus att det inte är en ovanlig fråga ni kan komma att få på arbetsintervjuer.
 

 

 Johan Dagman, MATIX 15/16

1. Var jobbar du idag och vilken tjänst har du?
- Jobbar kvar på partnerföretaget Tukan förlag, business controller.

2. Vad har du för arbetsuppgifter idag och vilken funktion har du?
- Då vi är ett mindre företag så är arbetsuppgifterna varierade och jag jobbar med allt ifrån resultatuppföljning, e-böcker, tryckupphandlingar och organisationsutveckling.

3. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år?
- Till en början arbetade jag mycket med att analysera och kartlägga mitt partnerföretags styrkor och vilka faktorer som gjort dem framgångsrika. Analysen låg sedan till grund för ett vidare arbete med vad som är nästa steg och hur företaget kan växa och utvecklas samtidigt som framgångsfaktorerna bibehålls.

4. Hur har du nytta av det du läste på Handelshögskolan/Matix i ditt nuvarande jobb?
- Svårt att sätta fingret på något konkret. Jag tror att min utbildning gett mig ny kunskap, perspektiv och insikter vilket format mig och påverkar hur jag hanterar situationer, uppgifter och människor på mitt jobb idag.på saker och ting som format mig och därmed påverkar hur jag gör mitt jobb idag.

5. Vilken betydelse har ditt MATIX-år haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
- All betydelse, eftersom jag genom MATIX fick en unik ingång till företaget där jag nu arbetar. Jag och företaget fick chans att under ett år lära känna varandra innan jag började arbeta där.

6. Om du skulle ge ett råd till studenter som funderar på vad de ska göra efter sin kandidat, vilket skulle det vara?
- Denna fråga har jag själv funderat mycket på. Mitt råd är att fundera på vad man "vill" göra och inte på vad man "ska" eller "bör" göra. Att veta vad man vill göra är inte särskilt enkelt heller, men där tror jag det handlar om att utgå från vad man tycker är roligt. Under MATIX fick jag möjlighet att utforska och undersöka vad jag tycker är roligt, vilket nu är en "ledstjärna" i mitt yrkeskarriär.
 

Felicia Wermäng, MATIX 14-15

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du?
. Idag arbetar jag som marknadschef (CMO) på Nordic Mochi AB. Vi handhar varumärket Bubbies på den nordiska marknaden och är i stark tillväxt.

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år?
. Fokus har varit på strategiska utvecklingsfrågor, ledarskap och analys av interna utvecklingsprocesser.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?
- Man bör vara nyfiken, pådrivande och tycka om ett högt tempo i en både varierande men också utmanande vardag. Samtidigt som det är viktigt att vara lyhörd mot sin omgivning och sig själv är det också viktigt att tro på sin egen kompetens och kunskap.

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?
- Förutom kompetens som rör företagande och tillväxt tar jag med mig en starkare tilltro till mig och vad jag går för. Också en stor ödmjukhet för att året med MATIX skapat, utmanat och utvecklat många nya perspektiv hos mig - i samklang med både lika,- och oliksinnade personer. 

Matilda Göstasson, MATIX 14-15

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du?
- Jag jobbar som Management Trainee på Wise Group AB

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år?
- Jag fokuserade på bland annat affärsutveckling och gjorde ett arbete inom företagskultur och gjorde även uppsatsen inom ämnena företagskultur och tillväxt.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?
- Jag tror att man måste vara beredd på att utvecklas enormt på den personliga fronten, så vara villig att våga utmana sig själv. Mycket är upp till sig själv, det är du som bestämmer hur mycket du vill lära dig under det här året. En egenskap jag tror är viktigt att ha är att alltid försöka se det positiva ur alla situationer, det kommer blir några jobbiga perioder och då gäller det att inte ge upp, utan fortsätta kämpa, känslan när man klarat av det är fantastisk!

4. Vad tar du främst med dig
- Hur mycket som helst, jag tar nog främst med mig att jag vågade presentera mina PM och arbeten inför mitt partnerföretags ledningsgrupp. Det var oerhört lärorikt och väldigt bra att inför kommande anställningsintervjuer och jobb.
 

Carl Björnfors, MATIX 13-14

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du?
Business Consultant på IT-konsult företaget Findwise.
I uppdraget ingår saker som projektledning, säljaktiviteter, affärsutveckling och att facilitera workshops. Även ansvarig för rekrytering till Findwise Göteborg.

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år?
Det var framförallt ett kul och lärorikt projekt om företagets strategiska process och hur beslutsfattandet struktureras och förankras. Extra spännande då Findwise tillämpar en platt organisation, där varje medarbetare bjuds in att delta i frågor där personen har ett intresse i någon form.

Tillsammans med min handledare och ytterligare en medarbetare tog vi fram ett system för att sätta mål, aktiviteter och en dashboard för uppföljning. Det är inte tal om en jättesuccé såhär i efterhand men mycket av det som utgjorde kärnan i det som togs fram finns kvar.
Till viss del finns även strukturen numera inkluderad i vissa kundprojekt, vilket var en något oväntad (men trevlig) utveckling.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?
Jag ser det som en fråga om inställning snarare än ett antal egenskaper. Det gäller att vara med på allting. Det finns inga tentor och därmed inte heller möjligheten till klassisk press av gamla tentor mot slutet av kursen. Man måste vara med, aktivt diskutera, göra fel, göra om etc. Lite är bestämt från början, kanske extra tydligt ute på partnerföretagen som inte vet vad du kan eller ens vad det finns för problem att ta tag i. MATIX passar därför perfekt för den som vill köra ett riktigt bra sista år.

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?
Framförallt alla härliga personer jag lärde känna under året.
 

Hanna Proohf, MATIX 13-14

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du?
Jag jobbar som Sales and Marketing Trainee på Elanders Sverige AB, det är ett väldigt varierande jobb med många olika typer av uppgifter - allt från att göra PowerPoint-presentationer till att planera mässor, gå på kundmöten och hålla hemsidan uppdaterad med kundcase och liknande material. Jag fick jobbet under slutet av vårterminen. 

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år?
För mig låg fokus främst på strategi- och marknadsorienterade frågor på mitt praktikföretag.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?
Jag tror det är viktigt att vilja utmanas i det dagliga arbetet och att aktivt eftersöka uppgifter som får dig själv att utvecklas.

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?
Ett stärkt självförtroende och en förståelse för nyttan av de kunskaper jag har med mig från utbildningen på handels.

Johan Hallenby, MATIX 12-13

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du? 
Jag är VD i Viscus AB, ett träningsföretag som levererar kvalitetssäkrade friskvårdstjänster till företag i storgöteborg. Jag tillsammans med två delägare grundade Viscus 2009 så jag har varit på Viscus som VD sedan dess och fortsatte med detta efter examen!

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år? Under MATIX-året fokuserade jag mest på att fastställa Viscus strategi och få ordning på ekonomistyrningen. Under året bestämde jag tillsammans med Viscus ledningsgrupp och min mentor åt vilket håll Viscus skulle åt och nu trycker vi på gasen, det är en mycket spännande tillväxtresa och grunden jag fick med mig från MATIX har möjliggjort accelerationen.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?
Jag tror det är till stor fördel om man är en nyfiken person, man ska vilja lära nytt och våga tänja på sina gränser. Tycker även att man ska vara en person som har mycket energi att ge då management av tillväxtföretag kräver både mycket kraft och tid!

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?
MATIX-året för mig va ett riktigt roligt och lärorikt år där jag också fick kontakter för livet! Grunden för att kunna leda och utveckla tillväxtföretag är det absolut främsta jag tar med mig från mitt år.

 

Fredrik Wahlberg, MATIX 12-13

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du? 
Affärsområdes-ansvarig på YesP som är ett konsultbolag inom management och organisation. På heltid ca fyra månader efter examen.

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år?
Jag fokuserade på alla uppgifter då allt var intressant och givande.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?
Förmågan att vara sig själv och tro på sin förmåga.

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?
Erfarenhet av att applicera sin kunskaper i verkliga case och den skillnad i utmaning det innebär gentemot rent teoretiska studier.

Miranda Engdahl, MATIX 12-13

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du? 
Jag jobbar som managementkonsult på EY (f.d. Ernst & Young) inom kompetensområdet risk. Jobbet sökte jag redan i februari och fick erbjudande i början av april.

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år? Under MATIX-året var jag på Greenbyte som jobbar med den spännande kombinationen IT och vindkraft. Där fick jag vara med och lägga grunden för deras nya erbjudande som nu är i full utveckling. Jag gjorde allt från marknadsundersökning till att skriva artiklar och blogga om vindkraft. För mig innebar rollen mycket sociala kontakter och nätverkande.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?
MATIX är inte som andra utbildningar. Det krävs att man vill utmana sig själv, är aktiv och vågar ta egna initiativ. Man skall kunna ta tillvara det man lär sig och omsätta det i handling, snarare än att memorera det inför en tenta.

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?
Jag har lärt mig så otroligt mycket under året, både från företaget och från skolan. Det viktigaste jag tar med mig är nog lärdomar kring hur man startar upp och driver ett företag samt att jag fått ett kvitto på mina egen kompetenser.

 

 

Sidansvarig: Jenny Andersson|Sidan uppdaterades: 2016-11-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?