Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Prisbelönt MATIX-uppsats om kostnadsanalys av dialysmetoder

Nyhet: 2016-06-10

Johan Olsson - alumn från Handelshögskolan där han senast läste MATIX (Management av tillväxtföretag) tog nyligen emot ett pris nere i Wien av ERA-EDTA (European Renal Association & European dialysis and transplant association) för bästa uppsats inom området.

Hej Johan, kan du berätta lite mer om uppsatsen?
Uppsatsen som jag och Pernilla Olsson skrev var en kostnadsanalys där vi undersökte fyra dialysmetoder och vad det egentligen kostar samhället att genomföra en dialysbehandling. I dagsläget väljer en stor majoritet av alla sjukhus i Sverige att använda sig av olika dialysmetoder utan att egentligen veta vad det kostar. Och enligt vårt resultat så visade det sig att majoriteten av sjukhusen använde sig dels av en dialysmetod som var 50 % dyrare än den billigaste samt att den oftast var mer krävande för patienten.

Resultatet har även använts av det företag vi arbetade på under vårt MATIX-år (2014-2015) i deras marknadsföringsstrategi gentemot beslutsfattare inom svensk sjukvård.

Hur gick tävlingen till?
Tävlingen var anordnad av ERA-EDTA och bestod i att de tävlande skickade in en sammanfattning på arbetet som granskades av 10 professorer som gav poäng. De 20 tävlingsbidrag om fick högst poäng blev inbjudna till kongressen i Wien, med ca 10 000 deltagare, och fick möjligheten att presentera arbetet på en "poster session".

Vad läste du på Handelshögskolan?
Tidigare har jag läst logistikprogrammet och sen Matix då såklart.

Vad gör du nu och vad ska du hitta på i framtiden?
I dagsläget arbetar jag med att effektivisera och omstrukturera den interna kommunikationen inom Sveriges största aktiesparförening.

En tanke jag har inför framtiden är att kunna arbeta inom den privata sfären men med fokus på den offentliga sfären då det finns otroligt mycket man kan effektivisera där.
 

AV:
031-7861510

Sidansvarig: Jenny Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-03-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?