Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

MATIX gav Johan en unik ingång till företaget

Nyhet: 2016-10-25

Johan Dagman var en av 30 studenter som gick MATIX (Management av tillväxtföretag) 2015-16. Han blev erbjuden ett jobb på sitt partnerföretag Tukan redan några månader före han blev klar med utbildningen. Här berättar han mer om sina erfarenheter av utbildningen och om vad han gör idag.

 

 

Hej Johan! Var jobbar du idag och vad har du för arbetsuppgifter?
- Jobbar kvar på partnerföretaget Tukan förslag som business controller. Då vi är ett mindre företag så är arbetsuppgifterna varierade och jag jobbar med allt ifrån resultatuppföljning, e-böcker, tryckupphandlingar och organisationsutveckling.Under MATIX fick jag möjlighet att utforska och undersöka vad jag tycker är roligt, vilket nu är en "ledstjärna" i mitt yrkeslivVilken betydelse har ditt MATIX-år haft för dina möjligheter att få ditt nuvarande arbete?
- All betydelse, eftersom jag genom MATIX fick en unik ingång till företaget där jag nu arbetar. Jag och företaget fick chans att under ett år lära känna varandra innan jag började arbeta där. Jag blev tillfrågad om att vara kvar på företaget under mitt MATIX-år.

Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år?
- Till en början arbetade jag mycket med att analysera och kartlägga mitt partnerföretags styrkor och vilka faktorer som gjort dem framgångsrika. Analysen låg sedan till grund för ett vidare arbete med vad som är nästa steg och hur företaget kan växa och utvecklas samtidigt som framgångsfaktorerna bibehålls.

Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?
- MATIX skiljer sig från en traditionell universitetsutbildning och jag tror det är viktigt att vara beredd på det och ha rätt inställning. Att vara öppen för att utmanas och våga gå utanför sin comfort zone är viktigt för att få ett så bra MATIX-år som möjligt.

Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?

- Det MATIX är känt för är kombinationen av teori och praktik, men vad som egentligen kännetecknar och särskiljer MATIX från andra utbildningar är dess fokus på personlig utveckling. Genom reflektionsuppgifter, coaching, praktisk tillämpning etc fick jag större insikt kring mina styrkor, vad jag tycker är roligt och vad jag vill göra framöver. Så vad jag främst tar med mig är min personliga utveckling vilket gjort att jag känner mig väl förberedd för kommande yrkesliv.

Varför valde du att läsa MATIX?
- Mycket tack vare kombinationen av teori och praktik, att få en chans att tillämpa det man lärt sig praktiskt.

Hur skulle du beskriva Matix med tre ord?
- Utveckling, utmaning och gemenskap.

Vad läste du innan MATIX?
- Läste min kandidatutbildning i Örebro med inriktning på management och ekonomistyrning.

Hur har du nytta av det du läste på MATIX i ditt nuvarande jobb?
-  Jag tror att min utbildning gett mig ny kunskap, perspektiv och insikter vilket format mig och påverkar hur jag hanterar situationer, uppgifter och människor på mitt jobb idag. På saker och ting som format mig och därmed påverkar hur jag gör mitt jobb idag.

Om du skulle ge ett råd till studenter som funderar på vad de ska göra efter sin kandidat i företagsekonomi, vilket skulle det vara?
- Denna fråga har jag själv funderat mycket på. Mitt råd är att fundera på vad man "vill" göra och inte på vad man "ska" eller "bör" göra. Att veta vad man vill göra är inte särskilt enkelt heller, men där tror jag det handlar om att utgå från vad man tycker är roligt.
 

KORT OM MATIX:

- MATIX (Management av tillväxtföretag) är en magisterkurs (one-year master) inom affärsutveckling, innovation och ledarskap som ges vid Företagsekonomiska institutionen.

- Utbildningen varvar teori med tillämpning i skarpt läge - alla 30 studenter matchas mot ett partnerföretag. Där spenderar de sedan 2 dagar i veckan för att tillsammans med VD och företagets ledningsgrupp utveckla dess affärer och verksamhet.

- Varje höst antar MATIX 30 studenter via en utökad antagning där man förutom att söka via antagning.se den 18 april även skickar in sin utökade ansökan den 23 april. Kursstart för hösten 2017 är den 28 augusti.

Mer information om MATIX hittar du här


 

AV:
031-7861510

Sidansvarig: Jenny Andersson|Sidan uppdaterades: 2019-03-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?