Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vanliga frågor om Matix

Vad krävs för att komma in på Matix?
Hur många platser finns det på Matix?
Hur söker man till Matix?
Behöver man ordna sitt egna företag?
Hur fungerar matchningen mot företaget?
Matix - en ettårig magisterkurs
Vad krävs det av mig som student?
Hur examineras man på Matix?
Ska man skriva sin magisteruppsats på företaget?
Vad gör Matix till en annorlunda utbildning?

Vad krävs för att komma in på Matix?

För att komma in på Matix behöver du uppfylla kraven för att få ut en kandidatexamen i företagsekonomi. Med detta menas att man ska ha tagit 180 högskolepoäng varav minst 90 högskolepoäng i successiv fördjupning inom företagsekonomi inklusive kandidatuppsats om 15 högskolepoäng eller motsvarande. Ingen hänsyn tas till betyg. Däremot sker även en kompletterande ansökan då CV och svar på ett antal essäfrågor skickas in till Matix. Baserat på din skriftliga ansökan kan du genom urval bli kallad till en första intervju. Om du går vidare från den intervjun blir du kallad till en andra djupintervju. Information om hur du går tillväga hittar du här.
 

Hur många platser finns det på Matix?

30 engagerade studenter antas varje år.

Hur söker man till Matix?

Du ansöker som vanligt via www.antagning.se senast 15 april.

Dessutom sker en kompletterande ansökan där du senast 23 april ska skicka in svar på ett antal essäfrågor samt din CV till oss på Matix. Baserat på din skriftliga ansökan kan du genom urval bli kallad till en första intervju. Om du går vidare från den intervjun blir du kallad till en andra djupintervju. Information om hur man går tillväga hittar du här.

Behöver man ordna med företag själv?

Nej, Matix har kontakt med lämpliga företag som passar in i utbildningen, så studenterna behöver ej ordna egna platser. Dock är det alltid välkommet att tipsa om spännande bolag.

Hur fungerar matchningen mot företaget?

Vi har arbetat med att matcha student mot företag i närmare 40 år och provat många olika varianter. Vi har till slut landat i dagens modell, vilken i högre grad än tidigare lyssnar till studenternas önskemål.

Vi anordnar en mötesplats där studenterna får träffa alla medverkande tillväxtbolag. Denna träff finns till för att studenterna få träffa personerna bakom företagsnamnet, samt på egen hand få ett grepp om vad företaget behöver för kompetens. Efter denna träff lämnar studenterna önskemål om vilka företag man främst skulle vilja engagera sig i. Förutom att lämna en lista med önskemål måste studenterna motivera sina val, så att vi i kursledningen kan följa med i resonemanget kring varför man valt som man gjort.

Nästa steg är att vi i kursledningen matchar ihop student med lämpligt företag. Här vägs många aspekter in. Det viktigaste är studentens egna önskemål och motiv samt vad företagen har för kompetensbehov. Således är det vi i kursledningen som gör matchningen, men studenterna är med och påverkar genom att visa oss i vilken riktning de vill åt.

Matix - en ettårig magisterkurs.

I dag går det att välja mellan både 1-årig och 2-åriga utbildningar på avancerad nivå. Matix pedagogik är anpassad för att fördjupa kunskaper inom vårt ämnesfält och samtidigt stärka dina förmågor att tillämpa dem under 1 år.

Vad krävs det av mig som student?

Matix är inte en vanlig utbildning. Det krävs mer utav dig som student när du går på Matix än när du går en "vanlig" kurs. Dels skall du vara närvarande, aktiv och driva projekt på ditt partnerföretag, dels kommer du tillämpa de akademiska teorierna, men framför allt blir du en del utav en klass och ett lärteam som kräver engagemang.

Du kommer att få vara en del utav alumniföreningen GREIT och vara med och anorda event, utveckla utbildningen och marknadsföra utbildningen.

När du går Matix har du ena foten i skolan och andra foten i arbetslivet. Du får således en roll och blir en del utav ett sammanhang redan under studietiden.

Är du redo att lägga extra tid och engagemang på att få dig, ditt företag och dina klasskamrater att växa, då är du redo för Matix.

Hur examineras man på Matix?

Eftersom man är ute på sitt partnerföretag ungefär halvtid så är det självklart att alla examinationsmoment är kopplade till företaget. I varje kursmodul kommer ett flertal examinationsmoment finnas. Bedömningen görs antingen på individuell nivå eller på gruppnivå. Bland annat skrivs ett antal PM som länkar kursmomentens innehåll till partnerföretagets situation. Aktuell forskning kopplas således med verkliga företag och deras utmaningar.

Ska man skriva sin magisteruppsats på företaget?

Ja, det stämmer. Det sista man gör innan man tar examen är att man fördjupar sig i ett ämne på företaget. Vilket ämne man väljer att behandla beror dels på vad man själv är intresserad utav, men även vad företaget kan tänkas tycka är intressant. Uppsatsen skrivs med en annan student och man har därmed två företag att samla empiri ifrån. Man får tid att under 2 månader verkligen fördjupa sig inom ett spännande. Till sin hjälp har man alla sina tidigare PM och arbeten man gjort på företaget, vilka kan ge många intressanta uppslag.

Vad gör Matix till en annorlunda utbildning?

Det mest uppenbara är att varje student blir matchad mot ett företag. Det kan beskrivas som att man får en roll och ett ansvar redan under studietiden. Om man uteblir så märks det. Det är som att man under Matix slussas in i arbetslivet. Man är på skolan 2-3 dagar i veckan och tränar för att sedan vara 2 dagar på ett företag, där det är på riktigt.

En annan aspekt av utbildningen är att det blir en tydlig klass-gemenskap. Det är bara 30 studenter som antas. Klassen delas även in i mindre lärteam, vilka fyller flera syften, men främst att vara ett stöd och bollplank under utbildningen.

Den tredje aspekten som gör utbildningen unik är närheten till lärare och näringsliv. Eftersom det bara är 30 studenter i klassen uppmuntras diskussioner och funderingar i klassrummet. Vi bjuder ofta in personer från näringslivet för att ge teorier och modeller en praktisk förankring. Detta för att studenterna på utbildningen ska få många perspektiv på företagande, en bra förberedelse för arbetslivet samt ett utökat nätverk.

 

 

Sidansvarig: Jenny Andersson|Sidan uppdaterades: 2018-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?