Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ekonomisk geografi: Regional ekonomisk utveckling, global konkurrenskraft och internationell handel, 15 hp

(Kurskod: EGG102)

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

När du läser ekonomisk geografi får du lära dig om hur platser, regioner och länder förändras och integreras, ofta som en del av den globala utvecklingen. Du får kunskap och verktyg som kan användas för arbete med omvärldsanalys på både mikro- och makronivå. Kunskaper i omvärldsanalys är viktigt för dig som vill arbeta med strategi- och framtidsarbete inom näringslivet eller med näringsutveckling och planering på kommunal, regional eller nationell nivå.

Kursen består av två delkurser om vardera 7,5 hp. Den första delkursen,  Regional ekonomisk utveckling och global konkurrenskraft, inleds med en översikt över ämnet Ekonomisk geografis framväxt, samt en introduktion till centrala ekonomisk-geografiska teorier och begrepp, speciellt vad gäller lokalisering och utrikeshandel. Därefter behandlas den internationella handelns geografiska mönster samt industriproduktionens och tjänsteproduktionens långsiktiga geografiska förändring, sett ur ett globalt perspektiv.

I delkurs två, Internationell handel och produktion, analyseras den internationella arbetsfördelningens framväxt, nationella produktionssystem och utvecklingen av ekonomiska nätverk dominerade av de stora transnationella företagen och den ökande betydelsen av utländska direktinvesteringar.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Ekonomisk geografi: Regional ekonomisk utveckling, global konkurrenskraft och internationell handel, 15 hp
Start Studietakt Period Anmälan
HT19 Dag, 100 % 2 sep 2019 - 4 nov 2019 Stängd
Sidansvarig: Malin Tengblad|Sidan uppdaterades: 2019-09-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?