Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Elena Raviola gästforskar på Harvard

Nyhet: 2016-10-19

Inom medieföretag finns det ofta en konflikt mellan journalister och företagsledning – bra journalistik och bra affärer går inte alltid hand i hand. Men vad händer med konflikten när journalister startar och äger egna tidningar? Det ska docent Elena Raviola skriva om under sin tid som gästforskare på Harvard.

Elena Raviola ska under två månader i höst vara i Boston för att forska om så kallad entreprenöriell journalistik – journalister som startar egna tidningar, vid SCANCOR på forskningsinstitutet Weatherhead vid Harvard Business School.

– Min forskningsfråga handlar om hur de bedömer vad som är ”bra”. Hur hanteras de här olika värdena, hur resonerar de, hur kommer de överens och hur länge varar dessa överenskommelser?

Elena Raviola har tidigare erfarenhet från SCANCOR. Under sin doktorandperiod var hon en tid vid konsortiets avdelning vid Stanford i Kalifornien.

–Scancor är som en skandinavisk dörr in på elituniversiteten i USA. Där kan forskare från Skandinavien har ett sammanhang där vi kan sitta tillsammans. Man träffar många skandinaviska forskare där som man annars inte hade träffat i Sverige. Det är lite som väntrummet hos tandläkaren.

Vad hoppas du få ut av din vistelse där?
– Skrivtid framförallt. Att få komma bort ifrån vanor och rutiner, befria mig från möten och administrativa saker och bara ägna mig åt att skriva, reflektera och ha intellektuella samtal – att få vara akademiker på riktigt. Det ska också bli spännande att se hur allt fungerar där borta.

Harvard är ju kanske världens mest kända och prestigefulla universitet – vad betyder det för dig och din forskning?
– Det betyder mycket. Förutom att det är en mycket stimulerande miljö betyder det goda namnet att mängder med forskare vill komma dit. Små skolor har förstås också intressanta forskare, men här blir det en större koncentration av duktiga forskare. Det ska också bli spännande att få komma in i det amerikanska samhället från ett annat håll än som turist. Särskilt nu när det är val. Det blir säkert en och annan politiskt debatt.

Läs mer om Elena Raviola

Scancor - Scandinavian consortium for organizational research är en organisation för forskningsutbyte inom företagsekonomi. Den grundades av Jim March – en av de stora forskarna inom fältet – vid Stanford i Kalifornien i slutet av 1980-talet. I dag finns Scancor på Stanford och på forskningsinstitutet Weatherhead vid Harvard Business School, Boston, USA.

Läs mer om Scancor

 

AV:

Sidansvarig: Maria Persson|Sidan uppdaterades: 2013-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?