Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Försäkringsbolaget i de digitala ekosystemen - nya former av intermediering


Digitalisering har stor inverkan på dagens samhälle och bland annat framhålls betydelsen av digitala ekosystem för organisering och interaktion. Hur interaktionen mellan olika aktörer organiseras (härefter intermediering), kommer sannolikt att omskapas och utmanas inom ramen för framväxande digitala ekosystem. Vi menare att detta bör ses som en evolutionär process där branschgränser suddas ut och skapar nya affärsmöjligheter samtidigt som konsumentens tillgång till produkter och tjänster förändras.

Projektets syfte är att belysa hur framväxande digitala ekosystem inverkar på försäkringsbranschens funktion som intermediär. För att uppnå syftet har vi identifierat tre övergripande frågeställningar: 1) Hur är olika digitala ekosystem utformade och vilka implikationer har det för intermediering av försäkringar?; 2) Hur kommer tillgången till data i digitala ekosystem att påverka försäkringsbolagets prissättning och riskbedömningar?; 3) Hur inverkar lokal respektive digital närvaro på försäkringstagare i framväxande digitala ekosystem?

Projektet genomförs av fem forskare och organiseras i tre delprojekt. Delprojekt 1 utgör en omfattande kartläggning och analys som i delprojekt 2 och 3 fördjupas kring två specifika teman; datatillgång och konsumentbeteende. Projektet kombinerar olika forskningsansatser, metoder och analyser.

Projektet bidrar med analyser av framväxande digitala ekosystem och hur de inverkar på försäkringsbranschens funktion som intermediär, företagens bedömningar och konsumenters beslutsfattande. Utifrån empiriskt grundad forskning med hög praktisk relevans genereras teoriutveckling av stor betydelse för forskningen kring digitala ekosystem och digital intermediering.

Medverkande:
Johan Hagberg (projektledare)
Jeanette Carlsson Hauff
Natalia Kostitcyna
Viktor Elliot
Johan Magnusson
Jonas Nilsson

Finansiärer:
Länsförsäkringars Forskningsfond

Tidsperiod:
Nov 2018- dec 2020

Kontaktperson:
Johan Hagberg

 

Sidansvarig: Emma Fröjd|Sidan uppdaterades: 2019-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?