Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Handelns betydelse för integrationen av utrikes födda

Seminarium

Arbetslösheten bland utrikes födda är nästan fyra gånger så hög som bland inrikes födda. Detaljhandeln är en av de branscher som anses ha god möjlighet att skapa nya arbetstillfällen för utrikes födda och på så sätt bidra till att lösa en del av samhällets problem.

HUI Research, Handelsrådet och Centre for Retailing vid Göteborgs universitet bjuder in till frukostseminarium den 18 maj i Göteborg. Presentationen bygger på erfarenheter från två forskningsprojekt med skilda perspektiv på hur detaljhandeln förhåller sig till integrationen av utrikes födda.

Seminariet kommer att inledas med att professor Sven-Olov Daunfeldt berättar om hur betydelsefull detaljhandeln är för integrationen av de utrikes födda som har problem med att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Analysen baseras på ett omfattande datamaterial där alla individer i Sverige har kunnat matchas med de företag där de arbetar. Detta har möjliggjort en analys av vilka företag som tenderar att anställa utrikes födda.

Professor Ola Bergström och ekonomie doktor Vedran Omanovic berättar därefter om integrationsstrategier som finns i detaljhandeln. Med hjälp av fallstudier visar de att det finns flera sätt för detaljhandelsföretag att bidra till integration på arbetsmarknaden. Företagen kan sägas ha olika integrationsstrategier, som är nära sammankopplade med deras affärsstrategier. Företag som växer och utvecklas anställer också fler personer. Genom att skapa goda förutsättningar för företagens tillväxt skapas också goda förutsättningar för integration av utrikes födda på arbetsmarknaden.

Anmäl dig genom att skicka ett mejl senast 16 maj till maria.jonsson@hui.se

Föreläsare: Sven-Olov Daunfeldt är professor i nationalekonomi och forskningschef vid Handelns Forskningsinstitut. Ola Bergström är professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Vedran Omanovic är ekonomie doktor i företagsekonomi vid samma lärosäte.

Datum: 2017-05-18

Tid: 07:30 - 09:00

Kategorier: Ekonomi/juridik

Arrangör: Centre for Retailing, HUI Research, Handelsrådet

Plats: Drottninggatan 56 (HUI Research), Göteborg

Kontaktperson: Johan Larsson, HUI Research

Telefon: 08-762 72 87

Sidansvarig: Malin Tengblad|Sidan uppdaterades: 2013-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?