• Miljoner till forskning om sjöfart och miljö

[2017-11-20] Sjöfarten är en stor källa till utsläpp av skadliga luftföroreningar och koldioxid. I ett nytt projekt har en forskargrupp från VTI och Göteborgs universitet fått 6,4 miljoner kronor för att analysera vilka styrmedel och åtgärder som är mest kostnadseffektiva för att minska sjöfartens utsläpp.

• Dags för ett åldersmedvetet ledarskap?

[2017-11-02] Den åldrande befolkningen är en av våra stora samhällsutmaningar. På det nya, tvärvetenskapliga forskningscentret AgeCap belyser man frågorna från flera håll. Professor Ewa Wikström studerar vad som händer på våra arbetsplatser när vi närmar oss pensionsåldern.

• Effekterna av hamnkonflikten ska granskas i ny studie

[2017-10-20] Den långvariga konflikten i APM Terminals containerterminal i Göteborg har lett till att volymerna i containerflödet är de lägsta sedan 2001. Stora rederier har ställt in direktanlöp med de största fartygen, stora företag har lagt om sina transporter och även små företag som är beroende av en fungerande import och export har påverkats.

• De stora frågorna löser vi bäst tillsammans

[2017-10-16] Ju mer komplexa samhällsutmaningar vi står inför, desto viktigare är det att jobba över disciplingränserna för att tackla dem. Handelshögskolan har en av landets starkaste forskningsmiljö inom det ständigt aktuella ämnet godstransport och logistik. Johan Woxenius, professor i logistik, ser tvärvetenskapen som en förutsättning för framgång.

• Stora utmaningar för industrins kompetensförsörjning väntar

[2017-10-10] Industrin står inför stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjning på grund av stora pensionsavgångar de kommande 10 åren och brist på arbetskraft med rätt utbildning. Detta framkommer i en rapport från Industrins ekonomiska råd där professor Ola Bergström är en av författarna.